6 Tips om griep op de werkvloer te voorkomen

Laat je inenten tegen griep

Griep treft elke winter 1 op de 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten lopen een hoger risico op complicaties. Laat je vaccineren, en bescherm zo niet alleen jezelf maar ook je collega’s.

Griep houdt gezonde personen vaak dagenlang in bed, maar kan veel ernstiger verlopen bij mensen die tot een risicogroep behoren. Chronisch zieken, 65-plussers en zwangere vrouwen (die op het ogenblik van het griepseizoen in het tweede en derde trimester zijn) lopen niet noodzakelijk meer kans om ziek te worden, maar wanneer dat gebeurt, is het risico op complicaties wel veel hoger. De meest voorkomende complicatie is een longontsteking. Zelfs een ziekenhuisopname of overlijden is niet uit te sluiten, vooral bij ouderen.

Je laat je het best ieder jaar vaccineren. Elk jaar circuleren er immers andere griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast. Het aanbevolen vaccin wordt zo goed mogelijk afgestemd op de griepvariant die in het najaar vermoedelijk zal heersen.

Geef griep dus geen kans en ga voor je griepprik. Deze griepprik is niet de enige manier om de griep buiten te houden.

6 Tips om griep op de werkvloer te voorkomen

  1. Versterk het immuunsysteem – Het begint bij de basis. Het immuunsysteem vormt de eerste verdediging tegen het griepvirus. Moedig medewerkers aan om voldoende te slapen, voldoende te bewegen en frisse lucht binnen te krijgen en gezond te eten. Een werkgever kan daar zelf ook een rol in spelen door bijvoorbeeld vers fruit op de werkvloer aan te bieden, het assortiment in de bedrijfskantine aan te passen, voldoende gelegenheid te bieden voor pauzes en werken na kantooruren te ontmoedigen.
  2. Stimuleer veelvuldig handenwassen – Vooral na groepsbijeenkomsten of na bezoek van ruimtes waar veel verschillende mensen komen (zoals keukens, wc’s, kopieerruimtes en vergaderzalen). Stel desinfecterende middelen ter beschikking van medewerkers. Investeer (eventueel) in kranen met sensoren, zodat medewerkers deze niet aan hoeven raken. Vertel medewerkers dat het 15 tot 20 seconden duurt voordat water met zeep effectief is en dring aan op het goed droogmaken van handen. Via vochtige handen worden veel meer bacteriën verspreid.
  3. Reinig en ontsmet je werkplek – Maak bureaus goed schoon en vraag medewerkers dit ook zelf te doen met bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes. Maak ook dingen die je regelmatig aanraakt, zoals (mobiele) telefoon, muis, toetsenbord en deurklinken goed schoon.
  4. Vermijd aanraking van het gezicht – Het griepvirus kan dus 24 uur buiten het lichaam overleven. Wees voorzichtig met het aanraken van het gezicht, vooral ogen, neus en mond. Gebruik een eigen beker in plaats van (afwasbare) bekers voor algemeen gebruik.
  5. Ga naar buiten – Binnen kom je voortdurend in aanraking met ziektekiemen. Moedig medewerkers daarom aan om regelmatig naar buiten te gaan en wat frisse lucht te happen. Zo worden de interne ‘ziektekiemenfilters’ van medewerkers ververst.
  6. Blijf thuis als je ziek bent – Als medewerkers ziek zijn kunnen ze het beste thuis uitzieken. Als ze naar het werk komen besmetten ze anderen. Zieke kantoorwerkers die toch per se willen werken, kunnen dat vanuit huis doen.
Share
Dit bericht is geplaatst in Gezondheid met de tags , , , . Bookmark de permalink.